do 19 mrt 2020 AFGELAST| Natuurcollege: Egels in Leidsche Rijn
Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep Nederland vertelt alles wat je wilt weten over egels tijdens deze Natuurcollege in Steede Hoge Woerd. Hoe leven ze? Hoe komt het dat het niet goed gaat met egels in Nederland? En hoe kunnen we ze een handje helpen? Merel is de bedenkster van de ‘egel-snelweg’.
Alle informatie
Kosten? Nee, deze activiteit is gratis. Heeft u het naar uw zin gehad? Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt gewaardeerd.
Moet je van tevoren opgeven? Ja. Hoe inschrijven? Via dit inschrijfformulier.
Start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.
Deze activiteit vindt plaats in het leslokaal van Utrecht Natuurlijk: ga op het binnenterrein van het Castellum Hoge Woerd op de kruising rechtsaf, in de toren ga je linksaf, het leslokaal bevindt zich aan je linkerhand.
Voor wie is deze activiteit geschikt? Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar.
Natuurcollege Egels
Wie kent ze niet? Egels zijn misschien wel de meest bekende zoogdieren van Nederland. Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep Nederland komt vertellen over de egel, over hoe egels leven en hoe we ze kunnen helpen. Egels hebben een belangrijke rol in onze natuur: het zijn opruimers, insecteneters en ze kunnen tot wel 40 huisjesslakken per nacht opeten. En wist je dat één egel een gebied van wel 40 hectare (vier bij vier kilometer!) kan doorkruisen?
Jammer genoeg gaat het niet goed met de egels in Nederland. Daar hebben wij mensen een belangrijke rol in. We betegelen onze tuinen, we zetten hoge schuttingen neer en we gebruiken gif om slakken te bestrijden zodat hun voedsel vergiftigd wordt. Op wegen worden ze vaak aangereden. We kunnen egels gemakkelijk helpen: maak een poortje in je schutting, haal wat tegels uit je tuin (en je krijgt er een wandelende slakkenbestrijder voor in de plaats) en gemeentes kunnen faunapassages aanleggen zodat ze minder vaak verkeersslachtoffer worden.
Merel vertelt vanavond in een mini-natuurcollege alles wat je wil weten over egels. Hoe leven ze? Wat eten ze nog meer? Hoeveel jonkies krijgen ze? En waarom smeren ze zich soms in met poep.
Over Merel Klaarmond
Merel Klaarmond is coördinator van de Egelwerkgroep Nederland en ze doet onderzoek naar egels. De Egelwerkgroep heeft de ‘egelsnelweg’ in Nederland geïntroduceerd. Bekijk de reportage die de NOS maakte over de egelsnelweg. Merel is een enthousiaste ambassadeur voor egels in Nederland.
Volgende natuurcolleges
Hierna volgt nog een natuurcollege over Favoriete vogels (23 april).
Link.