activiteiten 2020

za 12 sept 2020 | Broederschapsdag

Het startsein voor het jubileumjaar 550 jaar R.K. Broederschap Vleuten wordt gegeven op 12 september. De R.K. Broederschap Onze Lieve Vrouw van Vleuten bestaat namelijk op 21 april 2021 550 jaar. Het plan is om dit een jaar lang samen met de bewoners van Vleuten – Haarzuilens te vieren dmv diverse activiteiten voor en met de bewoners van Vleuten – Haarzuilens. Met de activiteiten wil de Broederschap graag de verbroedering tussen de bewoners vergroten en meer bekendheid – zichtbaarheid in Vleuten – Haarzuilens krijgen.

Op 12 september
Het thema van de activiteiten is ‘verbroedering’ en hoe kan dit beter dan de bewoners van Vleuten – Haarzuilens (en overige in Leidsche Rijn en De Meern) de mogelijkheid te geven kennis te maken met de R.K. Broederschap van Vleuten.

Naast de Broederschapshuisjes wordt een tent geplaatst, de bewoners worden uitgenodigd, om tussen 14 – 17 uur onder het genot van een hapje, het speciaal gebrouwen Broederschapsbier te komen proeven.
Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door het Harmonie Orkest Vleuten. Het orkest speelt een speciaal geschreven Broederschapslied uiteraard met als thema ‘verbroedering‘.
Naast de Broederschapshuisjes wordt om 15.00 uur een vlag onthuld ter ere van het 550-jarig bestaan van R.K. de Broederschap van Vleuten op 21 april 2021, zodat alle bewoners op de hoogte zijn van het 550-jarig bestaan.

Wie/ Wat is de Broederschap
De Broederschap is dus zo’n 550 jaar geleden opgericht en heeft als doelstelling: het ontplooien van sociale en culturele initiatieven en het ondersteunen – bevorderen van godsdienstige, charitatieve, culturele en sociale acties. Dit alles vanuit een gevoel van naastenliefde en verbondenheid met de medemens, de waarden die besloten liggen in het woord Broederschap. Op de goede doelenpagina is een overzicht te vinden van de projecten welke in de loop der jaren zijn ondersteund.

In 1471 was toenmalig pastoor Arent Janssen van der Bilt het geruzie tussen de diverse adellijke- kasteelheren uit de parochie helemaal zat. Op zondag 21 april komen de heren bij elkaar en besluiten ze na de nodige gedachtewisselingen de broederschap op te richten voor het Onze Lieve Vrouwe-altaar van de Sint Willibrodroduskerk, de huidige Torenpleinkerk. Door schenkingen en erflatingen van lokale heren en hun nazaten verwerft de Broederschap in de loop van de tijd de nodige bezittingen. Dit gaf de Broederschap de financiële mogelijkheden om de armen van Vleuten – Haarzuilens te ondersteunen.

Meer weten?
Op de website van de Broederschap kun je meer lezen over de historie, huidige leden, maar ook de goede doelen waar ze zich nog steeds voor inzetten. Lees dit HIER.