activiteiten 2019

t/m 27 sept 2019 | Verhalen van de Limes in Museum Hoge Woerd

Verhalen van de Limes in Museum Hoge Woerd; een installatie van bijzondere verhalen en voorwerpen.

Kom t/m 27 september naar deze tijdelijke, nieuwe, bijzondere tentoonstelling in Leidsche Rijn. Op de begane grond van Museum Hoge Woerd zal de komende maanden de installatie ‘Mensen op de Limes’ te bezoeken zijn. Een bijzonder samenwerkingsproject tussen kunstenares Iris Honderdos (Art on Location), het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Museum Hoge Woerd.

‘Mensen op de Limes’ kwam tot stand naar aanleiding van de zomervoorstelling Grens van het NUT – een voorstelling op en over de oude Romeinse grens de Limes. Een grens die dwars door de hedendaagse wijk Leidsche Rijn loopt. Stadsarcheoloog Erik Graafstal (verbonden aan Museum Hoge Woerd) weet veel over deze eeuwenoude grens. Met enthousiasme en bevlogenheid heeft hij het NUT en Iris voorzien van kennis en verhalen.

Kunstenares Iris Honderdos raakte geïnspireerd door de Limes, het grootste archeologische monument van Nederland. Ze bezocht verschillende mensen die letterlijk óp de Limes wonen, sprak met hen over wat hen hier gebracht heeft en verzamelde verhalen over voorwerpen die een belangrijke rol spelen in hun leven. Naar de persoonlijke verhalen achter de opgegraven voorwerpen uit Romeinse tijd kunnen we slechts gissen, maar de verhalen van de voorwerpen die zich nu – in het heden – op de Limes bevinden, kunnen we bewaren en delen. Als eigentijdse archeoloog heeft Iris de voorwerpen en hun verhalen opgegraven en stelt deze ten toon in een speciaal ontworpen tafel in de foyer van Castellum Hoge Woerd.

Je kunt plaatsnemen aan de tafel en door de QR-code te scannen met je mobiele telefoon, de verhalen van de voorwerpen tot leven laten komen. Arno Peeters verzorgde het geluid en het is de moeite waard om met een koptelefoon te luisteren. Deze zijn aan de balie verkrijgbaar.

Tevens speelt de locatievoorstelling Grens van 14 augustus t/m 1 september op het weiland achter Metaal Kathedraal, op slechts 2,5 km afstand van Museum Hoge Woerd. Een combinatiebezoek van beide projecten is dan ook aan te bevelen.

Over Iris Honderdos (Art on Location)
Iris Honderdos, is beeldend kunstenaar (fotografie, film en installaties) en heeft een jarenlange ervaring met werken op locatie in binnen en buitenland. Zij werkt vanuit de ontmoeting met mensen, op zoek naar een specifiek thema wat hen bindt of verdeelt, of dit nu in Peru, Vietnam, Noorwegen of in haar eigen wijk Leidsche Rijn is.

Over Het Nieuw Utrechts Toneel
Het NUT is als wijkgezelschap van Leidsche Rijn diep verankerd in het Utrechtse culturele veld en bestormt vanaf hier de rest van Nederland. Gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar het onbekende, maken zij theater om het leven en de wereld te begrijpen. Met het publiek als actieve deelgenoot, gaan zij op openbare zoektocht naar antwoorden op hun vragen. Met hun voorstelling ‘Grens’ stelt het NUT zich de vraag wie “wij” zijn. Waar houdt wij op en begint de ander? Zijn wij lijnentrekkers of ontdekkingsreizigers? Bouwen we muren of bruggen? En waarom?

Over Museum Hoge Woerd
Museum Hoge Woerd beheert de museale collectie en deze presentatie in Castellum Hoge Woerd. Ook ontwikkelt en verzorgt het museum, soms in samenwerking met andere partijen, de programmering en educatieve ondersteuning daaromheen. Museum Hoge Woerd is een van de vier hoofdbewoners van Castellum Hoge Woerd; een plek van verbinding en gastvrijheid, met een samenhangend aanbod op het gebied van cultuur, erfgoed, natuur en duurzaamheid en natuurlijk food and fun, waar je als bezoeker eindeloos kan ontdekken en ontmoeten.