activiteiten 2019

zo 6 okt 2019 | Docu “L’amour des Moules”

Een paar keer per jaar stelt het Raadhuis Vleuten zijn bovenzaal open voor een mooie maatschappelijke film of documantaire.
Deze keer de documentaire l’Amour des moules, in aanwezigheid van regisseur Willemiek Kluijfhout. Aansluitend is er  deze keer een toepasselijk bourgondisch einde en kun je ‘moule frites’ eten met een glaasje wijn.  

Aanvang is om 14 uur.
Bij de entreeprijs van deze documentaire is dit ‘moule frites’ arrangement inbegrepen.
De middag eindigt rond  19.00-19.30 uur met een mossel rond buikje en een kop koffie/thee.
Kosten hele arrangement € 25 (incl koffie, film, mosselen en glas wijn)

Kaartje kopen? Klik hier.

“Fascinerende en liefdevolle documentaire.” ★★★★– Metro
“Een smaakvolle ode aan de mossel.” ★★★★– AD

Synopsis:
De Belgen zien er reikhalzend naar uit. Topchef Sergio Herman en kweker Henk ook. En met hen vele anderen: de start van het mosselseizoen. Maar hoe komt dit schelpdiertje eigenlijk op ons bord terecht? En waarom is deze zo geliefd? In L’Amour des moules wordt op sfeervolle en intieme wijze het leven van de Zeeuwse mossel belicht. We zien de hele levenscyclus: de mossel die bemint, de mossel die naarstig houvast zoekt, en de mossel die wordt losgerukt door de storm.
Onderweg komt de mossel gepassioneerde liefhebbers tegen die ook verliefd worden, strijden en overleven. Biologe Annelies wijdt ons in in de seksuele wereld van de mossel. Dan blijkt zij zelf zwanger van de mosselman. Na een haat-liefdeverhouding met het schelpdier is topchef Sergio nu gespecialiseerd in de bereiding ervan. Gynaecoloog Jan gebruikt de mossellijm om levens van nog ongeboren baby’s te redden. En dan is er nog het fenomeen mosselprinses.

Achter de Franse titel – die zowel ‘Liefde tussen mosselen’ als ‘Liefde voor mosselen’ betekent – schuilt een poëtische Hollands-Belgische auteursdocumentaire. De film vertelt in een aangenaam tempo het verhaal van dat even wonderlijke als smakelijke schelpdiertje. Daarbij worden zowel de ecologische aspecten van natuurvangst als de gastronomische genoegens belicht. Van Zeeuwse visser en Waddenzeebeschermer tot jonge mosselkweekster en topchef Sergio Herman blijft het beeld steeds in genuanceerde balans. Opnamen van parende mosselen zijn een oogopener, de dromerige muziek van Tuur Florizoone is een oorstreling.

Trailer van de film bekijken? Klik hier.