activiteiten 2019

t/m 1 dec 2019 | Cirque du Data

Stadslab RAUM en data-ontwerper CLEVER°FRANKE zetten het circus in om data werkelijk van de burgers te maken. Kom kennismaken met de mogelijkheden die de wondere wereld van data biedt voor ons stadsleven.

PROEFTUIN LEIDSCHE RIJN
Stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht is de komende maanden hét laboratorium en proeftuin van de expositie Cirque du Data; op het Berlijnplein worden open data opgehaald, geëxposeerd, tastbaar gemaakt en onderwerp van experiment. Zo leggen kunstinstallaties van Gosse de Kort, RNDR en aansprekende datavisualisaties in het onderdeel ‘Data Exposed’ het stadsleven van bewoners in de wijk bloot. Deze expositie is voor RAUM een nulmeting naar de wensen van bewoners voor het ideale gebruik van data in en voor de wijk.

DATA EN DE WIJK
Cirque du Data wil publiek ook meer handvatten geven om een bijdrage te leveren aan hun eigen omgeving. Zo werk je tijdens workshops met bewoners en lokale organisaties aan actuele vraagstukken uit de wijk waar data een rol speelt. Diverse talks van internationale experts en professionals geven je dieper inzicht in hoe je data voor je laat werken, en een circusachtige datashow dompelt je volledig onder in de wondere wereld van data.

TALKSHOWS EN WORKSHOPS
De keynote speaker van de opening is Fabio Duarte, wetenschapper bij MIT Senseable City Lab (VS) en de man achter ‘Roboat’ waarmee hij onderzoek doet naar autonome, drijvende boten. Ook kan je je vragen stellen aan Andy Kirk (UK), datavisualisatie goeroe en onderdeel van de internationale onderzoeksorganisatie ‘Seeing Data’. Marleen Stikker, oprichter van Waag in Amsterdam onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie, geeft haar inzichten op het onderwerp. En Sarah K. Westphal, van a.s.r verzekeringen en expert op het gebied van data innovatie, geeft je vanuit het bedrijfsleven een blik op wat data kan betekenen voor een wijk.

INTERACTIEVE DATASHOW MET AI CIRCUSWEZEN
Van vrijdag 31 oktober t/m zondag 3 november barst het circus werkelijk los en ontmoet je tijdens de ‘Datashow’ – uiteraard onder leiding van onze eigen circusdirecteur- het interactieve circuswezen ‘AIML’. Zij reageert op jouw emoties en op de sociale media berichten uit Leidsche Rijn en geeft zo de stemming in de wijk weer. De show laat je op speelse wijze een scala aan voorbeelden van datagebruik zien, geeft je tools om zelf met data aan de slag te gaan en vraagt om jouw wensen voor het inzetten van data in eigen wijk. Kom naar het circus dat alles van jou weet en je alles kan vertellen over de (onzichtbare) wereld die data heet.

PROGRAMMA EN TIJDEN
● Opening talkshow: vrijdag 4 oktober 20.30-22.00 uur
● Data Exposed: doorlopend en gratis te bezoeken van 4 okt- 1 dec
● Data workshops: 9, 16, 23 oktober 15.00-17.00 uur
● Preview AIML op Dutch Design Week in Eindhoven, 19 t/m 27 okt
● Try Out Datashow: 31 oktober 17.30 uur
● Première Datashow: 1 november, 17.00 uur
● Datashow #1: 1 november, 20.00 uur
● Datashow #2: 2 november, 17.30 uur
● Datashow #3: 2 november, 20.00 uur
● Datashow #4: 3 november, 15.30 uur
● Datashow #5: 3 november, 19.00 uur
● Afsluitende talkshow: 28 november 20.30-22.00 uur

TOEGANGSKAARTEN
Toegangskaarten voor de Datashow zijn binnenkort verkrijgbaar.

OVER CLEVER°FRANKE
CLEVER°FRANKE is een toonaangevend wereldwijd opererend ontwerpbureau. C°F pioniert met data en technologie om complexe vraagstukken op te lossen. De ambitie: een meer intuïtieve wereld creëren en met de kracht van data nieuwe perspectieven bloot te leggen. Hun werk is o.a. onderdeel van de collectie van het Stedelijk Museum en dit jaar bekroond met een Dutch Design Award en de Jury Award van de European Design Awards. Zij willen met ‘Cirque du Data’ ontdekken hoe de wenselijke datawereld van de burger er uit moet zien. Deze inzichten gebruikt C°F om tot nieuwe relevante data oplossingen voor mens en maatschappij te komen.

Cirque du Data is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer: Graphic Matters, Pictorights, SensorLab, NEMO kennislink, Impakt, Department Media & Culture Studies, Universiteit Utrecht, a.s.r. verzekeringen en de gemeente Utrecht

Directe link naar website RAUM.