activiteit 2022

30 jun t/m 24 jul | Voorstelling: Je ziel voor een ijsje

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) presenteert op het Berlijnplein in Leidsche Rijn weer hun zomervoorstelling op locatie: Je ziel voor een ijsje. Het wordt vast weer een Bovenaardse zomervoorstelling met avondmaal en moraal

Vier weken lang spelen Marcel Osterop, Floor Leene, Frank van Kasteren en Nadine Dekker een avondvullend, muzikaal programma met diner in een grote circustent. Het is de negende zomervoorstelling van het NUT op locatie in Utrecht Leidsche Rijn: een traditie waar bezoekers uit Utrecht en ver daarbuiten jaarlijks reikhalzend naar uitkijken.

Je ziel voor een ijsje is een welhaast spirituele avond vol louterend, (semi)autobiografisch, muzikaal en intiem, duivels theater over geloven, liefhebben en betekenisvol leven. Naast de titelvoorstelling Je ziel voor een ijsje is de korte voorstelling Summit te zien. Bij de avond hoort bovendien een zinnenprikkelend diner met een hoofdrol voor ijsjes.  

Je ziel voor een ijsje
Op de kermis tijdens een groot Belgisch volksfeest ontmoet de 17-jarige Ona een kunstenaar uit Moldavië. Hij verkoopt porseleinen ijsjes. Om zo’n ijsje te bemachtigen moet je je handtekening onder een contract zetten waarin je je ziel verkoopt aan de kunstenaar. Enkele weken later slaat het noodlot toe: er wordt acute leukemie bij het meisje geconstateerd. Ze weet dat het stom klinkt, maar heel soms denkt ze dat het geen toeval is. Marcel Osterop verbindt in Je ziel voor een ijsje de twijfel van Ona aan zijn eigen noodzaak om in een hogere macht te geloven.

Summit
Summit is een op de waarheid gebaseerde korte monoloog van Floor Leene.
Het is dinsdagavond, een meisje ligt in haar bed. Vandaag past haar vader op, omdat haar moeder naar dansles is. In plaats van haar voor te lezen, roept haar vader vijftig keer een ‘decree’; een kort bevel aan de aartsengel Michaël. Vijftig keer de vraag om de wereld te redden. Het meisje telt af. Nog 39 bevelen en dan gaat haar vader naar beneden. Dan kan ze uit bed sluipen en stiekem de televisie op de kamer van haar moeder aanzetten en naar Vrouwenvleugel kijken. Nog 38 keer: Lord Micheal, Lord Micheal where ever you are…

Diner
Voor fooddesigner Eylien Lommen (LEF) moet eten vooral prikkelen. Je neus, ogen en je mond; je fantasie en herinnering. Eten als ontdekkingsreis langs je zintuigen, neus, ogen, oren, neuronen en dendrieten. Ze laat zich voor Je ziel voor een ijsje inspireren door kermissmaken en natuurlijk ijsjes, in verrassende en soms verwarrende soorten, maten en smaken.

Makers en spelers
Tekst en spel Marcel Osterop, Floor Leene
Muziek en spel Nadine Dekker, Frank van Kasteren
Regie Greg Nottrot
Diner Eylien Lommen, LEF (Let’s explore food)

Waar en wanneer
Locatie Circustent op Berlijnplein Utrecht Leidsche Rijn (tussen nummer 450 en het Dienstgebouw van de A2 Leidsche Rijntunnel).
Data Van donderdag 30 juni tot en met zondag 24 juli (geen voorstellingen op ma, di, wo)
Aanvang 18:00 uur
Tickets € 49,50 (normaal) / € 30,00 (tot 30 jaar) via het-nut.nl