activiteit 2022

zo 22 mei | Zingende Beelden

Zingende Beelden keert terug naar het Máximapark. Cultuur19 nodigt jaarlijks lokale dansmakers uit bij de kunstwerken in dit park. Op het programma staan dit jaar voorstellingen van SHIFFT, SERIÓÓS, Danstheater Aard, Rumah-Afra en leerlingen van het Amadeus Lyceum en De Dansers.

Via een wandeling met diverse stopt maak je kennis met diverse korte dansvoorstellingen. Vertrek is vanaf het Observatorium (naast Parkrestaurant Anafora) om 11, 13 en 15 uur. Er zijn twee verschillende routes, die elk langs drie beelden voeren. Alle voorstellingen zijn dus te bezoeken.

Het evenement kent geen vaste toegangsprijs.
Na afloop is er gelegenheid om te doneren middels cash, PIN en online overschrijving. Meer informatie is te vinden op www.zingendebeelden.nl.

De gezelschappen:
Danstheater Aard
is een bijzonder danstheatergezelschap uit Nijmegen waarin dansers tussen de 7 en 50 jaar met elkaar verbonden zijn. Individualiteit, gelijkwaardigheid, improvisatie en contactimprovisatie spelen hierin een grote rol. De voorstelling ‘Kiem’ is te vinden bij het kunstwerk Zonder Titel van Rob Voerman.

Senna Amarnis en Afra Ernst (Rumah-Afra) dansen de voorstelling ‘My Religion Doesn’t Define Me’ bij Wood Chapel, een kwetsbare en krachtige contemporary en hiphop choreografie. Met deze persoonlijk voorstelling verhaalt Afra Ernst over haar band met het geloof en het vinden van een plek in de maatschappij.

SHIFFT brengt de nieuwe voorstelling ‘On Point’ bij de Parkpergola. Mees Meeuwsen en Lo Walther Boer zoeken in ‘On Point’ naar het punt waarop zij elkaar in evenwicht houden. Twee dansers die elkaar uitdagen in het zoeken naar hun balans als mensen, als lichamen en als individuen. Het vinden van evenwicht tussen twee mensen is een spel van aantrekken en afstoten, geven en nemen en nog het meest van de juiste timing.

SERIÓÓS keert terug naar het park en is dit jaar te vinden bij Anonieme Monumenten. Teksten spittend, zwetend en swingend brengt dit jonge collectief een energieke voorstelling getiteld ‘KANS’.

Leerlingen 4VWO van het Amadeus Lyceum maken dit jaar samen met Jos Daamen en Wannes de Porre van De Dansers een voorstelling bij het beeld ‘Barricade’ van Fernando Sánchez Castillo. Op locatie wordt de muziek, gemaakt door de leerlingen, samengebracht tot een dansconcert over het vinden van moed en het zoeken naar verbinding met de ander.

Kunstwerken
In 2009 vroeg Mathilde ter Heijne aan wijkbewoners objecten aan te dragen die staan voor een bijzondere herinnering aan het leven in Leidsche Rijn. Deze objecten zijn verbronsd terug te vinden in de ondergrondse kokers van Rituele Depositie. Tijdens Zingende Beelden kunnen bezoekers enkele verhalen beluisteren van mensen die iets aan de bodem toevertrouwden.